Spel att spela i hemmet kanske låter som en lite underlig titel; praktiskt taget alla spel kan man väl spela i hemmet? Fokusen för denna artikel kommer dock exkludera alla dator-, konsol- och mobilspel, och istället fokusera på spel med fysiska beståndsdelar man faktiskt kan röra och plocka upp. Även med en sådan begränsning kommer utbudet vara fantastiskt stort och varje kategori är en värld i sig själv, och ibland många världar.
Brädspel
Brädspel är mer än bara klassiska spel som schack, fia med knuff eller monopol. Det finns så otroligt många spel spridda över en mängd olika genrer att det mer eller mindre är otänkbart att testa på mer än en bråkdel. För att inte tala om kostnaden att köpa fler än så. Naturligtvis som i så många andra områden finns det ju bra och dåliga spel inom varje kategori, vilket är varför det finns sajter där alla kan få betygsätta och diskutera spelen. Dagens brädspel kommer i alla möjliga varianter från spel man sätter upp och spelar på omkring 10 minuter till mastodontspel som tar åtskilliga timmar att slutföra. Populära brädspel just nu inkluderar spel som Pandemic Legacy, Twiligt Struggle, Terra Mystica, Through the Ages, Caverna och Puerto Rico.
Kortspel
Precis som med brädspel finns det minst sagt även ett stort utbud av kortspel idag. Och även om många fortfarande föredrar att spela spel som poker har många andra spel även letat sig in i hem världen över. Samlingskortspel och deckbuilding är två vanliga kategorier bland kortspel. I den första kategorin skapar man sin kortlek innan man börjar spelet genom att välja ut ett antal kort från alla tillgängliga. Spel i den andra kategorin är spel där man bygger upp sin lek under själva spelets gång. Kortspelens naturliga fördel över brädspelen är såklart att många är väldigt portabla och kan i flera fall stoppas ned i fickan utan några problem. Några spel som kan vara värt att ta sig en titt på är Android: Netrunner, 7 Wonders, Dominium, Race for the Galaxy, Munchkin och Smash Up.
Figurspel
Jämför man olika typer av spel i hur mycket pengar man spenderar på dem, är det nog ingen som skulle säga att figurspel är den billigaste hobbyn direkt. Faktum är nog att alla som håller på med figurspel skulle hellre luta åt det exakt andra, åtminstone när det gäller individuella spel. I många figurspel har man arméer man kontrollerar över en stor spelplan fylld med saker som kullar, träd, byggnader, floder och andra typer av terräng. Spel som faller in under denna definition inkluderar Warhammer och Flames of War. Men andra har försökt att röra sig något från detta och fokuserar istället på strid med endast ett fåtal till en handfull figurer. Exempel på spel som dessa är Warmachine och Infinity.
Tärningsspel
Tärningar är ju som bekant en del av väldigt många spel, både gamla och nya. Renodlade tärningsspel är dock en liten annan historia. Detta är spel där tärningarna står i huvudfokus och inte bara är något man använder för att röra sig kring spelplan eller liknande. Dessa spel är såklart väldigt slumpartade då tärningar står i fokus, men man kan oftast hitta en bra och tydlig balans i reglerna som styr hur spelet spelas. Man skulle kunna ta upp det kända casinospelet craps, även bara kallad ”tärning” på svenska, som ett exempel på detta. Men det finns även mer moderna exempel på denna typ av spel. Några exempel man kan belysa är spel som Zombie Dice, Roll for the Galaxy och Elder Sign, som alla har specialgjorda tärningar och inte bara förlitar sig på de klassiska siffrorna 1 till 6.