Topp 10 PC Strategispel för nybörjare

Så du har spelat Schack men fann det för stelt. Du har spelat brädspel men upplever dem för enformiga. Du söker och söker på nätet och hittar spel som Starcraft men fann det för svårt. Räds inte för här kommer en lista som kan hjälpa dig att komma igång med ditt strategiska och taktiska tankesätt. När du väl suttit och spelat igenom dessa spel ett par gånger så kommer du att känna dig mer bekväm i strategi-genrens värld så vem vet, du kanske blir den nästa nummer ett strategen inom ett spel?

Nummer 1: Sid Meier’s Civilizations V

Vi börjar enkelt, i detta spel ska du leda en civilisation från tidens begynnelse till framtidens horisont. Du ska bygga städer, arméer och en flottilj samt hantera din civilisations behov. Du samlar resurser som lyxvaror bestående av bl.a. Vin, Pärlor, Guld, Rökelse m.m. Du samlar även ihop strategiska resurser som Olja, Stål och Uran. Med tiden utvecklar du olika diplomatiska relationer mellan andra större civilisationer men även mindre små stater som till exempel Vatikanstaten eller Genéve. Spelet är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Helt klart en bra investering. Spelet blir extremt mycket roligare då man spelar med sina vänner.

Nummer 2: Cities Skylines

Ett spel som tar en liten spinn på det klassiska konceptet av stadsbygge-simulatorer. Spelet är i sin grund enkelt att förstå vad man ska göra men utförandet blir en utmaning. Du ska bygga en modern stad ifrån grunden och samtidigt få det hela att flyta på bra. Du behöver se över din befolknings behov för livsutrymme, elkonsumtion och avfall samt tillgång till rent vatten. Det är i slutändan många bollar i luften man ska jonglera. Kan man dock bemästra det så har man garanterat en rolig upplevelse.

Nummer 3: Company of Heroes 2

Spel som handlar om andra världskriget och dessutom är ett strategispel brukar inte slå fel. Company of Heroes 2 är efterföljaren till det prisbelönade ettan som revolutionerade spelvärlden med en allt mer dynamisk terräng än tidigare titlar inom samma genre. I denna uppföljare får man se ett ännu mer dynamiskt slagfält. De flesta kartor finns även med en vinter variant. Dessa vinter kartor tar med en ny omgång av detaljer som temperatur minskningar och extrema snötäcken som soldaterna måste vandra igenom. Andra element som lagts till är t.ex. snöstormar, de kan antingen vara en taktiskt fördel om man är villig att offra sitt manskap i isande -41c graders kyla och kraftiga kastvindar. Är du redo för slag av den mer episka naturen? Ta dig då ann detta spels utmaningar.

Nummer 4: Warhammer 40.000: Dawn of War 2

Tillverkat av samma skapare som till Company of Heroes serien, så kommer det en efterföljare till det spel som började med dynamiskt slagfält inom real-time strategy (RTS) genre. Dvs spel där allas beslut sker samtidigt. Skillnaden mellan Dawn of War och Company of Heroes? Du är nu ute i rymden med framtida vapen som laser vapen eller 400mm kanoner.Dawn of war spelen kommer att ge dig en totalt kaotiskt miljö där man få se en stor variation av olika raser som slåss om herrväldet som galaxens mäktigaste. Är du redo att ta på dig kläderna som en kommandör för någon utav de mäktiga raserna och visa dina vänner vars skåpet ska stå i detta action packade RTS.

Nummer 5: Red Alert 3

Här har vi det tredje inslaget av det kritikerhyllade franchisen, Red Alert. Åter igen så har vi att Sovjeterna är på krigsstigen och de allierade måste stå emot dem. Bara det att denna gång så är det Sovjet som åker tillbaks i tiden för att förändra historien men när de väl återvänder till sin tid period så finner de att en ny spelare finns på slagfältet. Det intressanta i detta spel är att resurshanteringen är något av det enklaste slaget. Du bygger en enhet som samlar in pengar, du köper trupper sen med sagda pengar. Utöver det så är det bara att bygga för det finns ingen max kapacitet som det brukar finnas i andra spel. Har du vänner är detta ett perfekt spel att sitta och hitta på dumheter i.

Nummer 6: Age of Empires II HD-Remake

Ok, detta är då inte direkt ett nytt spel, men däremot har grafiken gjorts om på nytt. Detta är ett av de spel som är en av spelhistoriens milstolpar. Du bygger en bas och bygger sedan en armé. Simpelt men receptet har givit många ett hundratal speltimmar av glädje. I spelet följer även med ett enkelt att använda men super roligt verktyg som heter “Map editor”. helt enkelt så kan du göra egna banor i spelet eller varför inte en egen kampanj? Som ensam spelare kan du få chansen att spela en stor mängd olika historiska händelser. Allt ifrån Djingis Khan till Jean D’Arc, El Cid till Barbarossa. I den nya versionen av spelet har man chans att få spela inte bara original spelet utan även de tre expansionerna. Klassiskt spel med mycket bra innehåll.

Nummer 7: Total War: Shogun 2

Detta är ett av de bättre spelen i Total War serien. Du tar på dig rollen som en klan ledare i medeltida japan och din uppgift är att erövra Japan under en fana. Spelet kombinerar taktiska slagfälts strider, både till havs och på land men även att du måste bygga upp de områden du har. Antingen genom att bygga vägar, nya områden att odla ris eller marknader. Du kan även bygga mer militära byggnader som stall och slott. Spelet är svårt men relativt enkelt att komma in i. Spelet är fantastiskt roligt och svårt att toppa när det kommer till att kombinera stadsbygge med slagfälts strider.

Nummer 8: XCOM 2

Det senaste i den återupplivade franchaisen. Spelet går vidare från första med tanken att du förlorade i det första spelet. 20 år senare så är det din uppgift att göra revolt och jaga bort utomjordingarna. Spelet är likt många andra på denna lista, enkla att komma in i men svåra att bemästra. Själva spelet har två lägen, det första är “bas” läget. I detta läge befinner du dig i din hembas och sköter uppgraderingar, val av utrustning till dina soldater osv. Det andra läget är då du har hand plockat ett team och skickat ut dem runt om i världen. Du får en så kallad “Isometric-view”, dvs en vy ifrån snett uppifrån. Detta är för att du ska få inte bara en snygg sitt plats att kunna beskåda spelet utan av taktiskt kunna göra de beslut du behöver göra. Spelet blir gradvis svårare ju längre in du kommer och som nybörjare likväl mer erfarna XCOM spelare så lär du inte få allt för många slagfält där du känner dig allt för bekväm.

Nummer 9: Dead State

Detta spel är klassat som ett “Zombie-Survival-Management” spel. i grund och botten får du göra en karaktär som blir indirekt vald till en ledare. Det faller nu på dig att leda denna grupp människor genom denna apokalyptiska händelse. Du får en bas, vilket är en skola, att gå omkring i och därefter måste du välja vilka som ska ut och leta resurser. Du möter inte bara zombies utan även människor som vill råna och mörda dig. Bortsett från direkta hot som dessa finns det även den mänskliga faktorn som moral och rädsla att ta itu med. Dina överlevare behöver trots allt mat, medicin och säkerhet för att leva. Låt dig dock inte luras för nät det kommer till att slåss så är det viktigt att planera ditt nästa steg noggrant för i detta spel sker slagen i “rundor” som i schack. Har du vad som krävs? Ta dig då ann denna utmaning.

Nummer 10: World in Conflict

Denna titel är lite äldre än de flesta andra på denna lista men det gör den definitivt inte sämre. World in Conflict låter dig ta rollen av en officer i en armé. Handlingen börjar med att USA blir invaderad av Ryssland och detta leder till en av de mest välskrivna berättelserna som finns på marknaden inom strategi genren. I spelet får du styra över enheter som du kallar in via så kallade “drop zones” eller områden som är under ditt inflytande. Du kommer att behöva slåss intensivt för att vinna de många olika slagen och oftast har du bara nästan tillräckligt med resurser. Det gäller att hålla huvudet kallt och sinnet skarpt.