Speltrender framöver

Spelmarknaden förändras hela tiden, trender kommer och går men lämnar ofta tydliga spår efter sig. Låt oss titta på var vi är på väg genom att titta på vad som är populärt just nu och var det kan leda.controller

Titta på andra som spelar

Ett stort fenomen just nu är att titta på när andra spelar spel. Sajten Twitch har över 120 miljoner tittare varje månad över en många olika spel. De mest populära spelen är League of Legends, Counter-Strike, Hearthstone och Dota 2, men när en trippel-A titel kommer ut så kommer det ofta att toppa listan någon dag framöver då folk vill ta sig en titt på det innan de köper.  Hur roligt ett spel kan vara att titta på kan komma att bli mer och mer viktigt för spelskapare.

Spelare som skapare

Det har alltid funnits spel som tillåter spelarna att själva ta kontrollen över skapandet, men ända sedan Minecraft har det dykt upp en våg av spel inte bara har element av detta utan som mer eller mindre går ut på att skapa. Dessa spel kommer med kraftiga och mångsidiga verktyg som låter varje spelare skapa sin egen bana eller värld som de sedan kan dela med andra spelare.

Indiespel blir stora spelare

Spelmarknaden har länge haft utrymme för indieutvecklare, men det har nog aldrig funnit så många som det gör idag. Medan dessa kunde få små men lojala skaror med fans förut, är det många som idag mer fungerar som dubbel-A studios under 90-talet och inriktar sig på att skapa spel för massorna med innovativa koncept och utmanar väletablerade speltillverkare att tänka om och tänka nytt för att inte hamna på efterkälken i spelmarknadens utveckling. Men denna ökning har även betytt att det har blivit svårare att synas som en indieutvecklare och det finns en hel del man måste tänka på för att kunna lyckas.